Kadının Geçimiyle Yükümlü Kişiler
Ebû Said el-Hudrî’nin rivayetine göre Resulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden bir kadının beraberinde babası veya oğlu yahut kocası veya kardeşi yahut nikâhı haram olan biri olmaksızın üç gün veya daha fazla süren bir yolculuğa çıkması helâl değildir ”( Müslim, Hacc: 423)
Ebû Said el-Hudrî’nin rivayetine göre Resulullah (a s m ) şöyle buyurmuştur:
“Resulullahın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanında kocası veya yakın akrabası olmaksızın kadının iki günlük yola gitmesini yasak etti ”( Müslim, Hacc: 416)
Mesele bir başka hadis-i şerifte bir gün olarak da belirtilir Şöyle ki:Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Bu hadisi delil olarak getiren İmam Evzaî ve Ebü’l-Leys şöyle demektedirler:
MÜMİN UYGULAMALI, BAHANE ÜRETMEMELİ
Ben mü’minim diyen, mü’mine bir kadınım diyen bir insanın bu hükümlere itaat etmesi, sarılması, Peygamberimin emri diyerek bu yasağı delmekten kaçınması gerekmez mi?
Bazı haberler duyuyoruz. Mesela bazı resmi kız Kuran Kurslarında şehir dışı turlar düzenleniyormuş. İşte Bursa’ya Ulu camini ziyarete gidiliyor veya Sakarya’dan, Ankara’dan İstanbul’a geziye geliyorlarmış.
Çoğu şaşırmış. “Ben bu güne kadar böyle bir hadis duymadım” diyenler, “ilk defa senden duyuyorum” diyenler,bir de bilip bahane uyduranlar var.
90 kilometre için Allah’a ve Resulüne isyan etmeyelim. Nefsimizin peşinden koşmayalım. Nefisimi tatmin edelim derken Allah’a karşı gelip Resulüllah’ı üzmeyelim. Allah hesaba çekmeden nefsimizle hesaplaşalım ve tövbe ederek kendimize gelelim.