İçki Satılan Yerden Alışveriş Yapmanın Hükmü Nedir?
“Allah’ın Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem sarhoşluk veren içki ile ilgili olarak on kişiye lanet etmiştir: “Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.”
| Tirmizî, Büyû 59.
İhsan Şenocak Hocamızın bu konudaki videosunu seyredebilirsiniz.
Günümüzde alkollü içkiler maalesef en küçük bakkala kadar birçok yere girmiş durumda. Dinimizin belirlediği haram-helal noktasında düşünüldüğünde endişe verici bir sonuç ortaya çıkıyor.
İçki satan büfe, bakkal ve marketlerden alışveriş yapma meselesi pek huzur verici değildir. Bu yüzden, mümkün olduğu kadar, zarurî ihtiyaçlarda içki bulundurmayan yerlerden alışveriş yapmayı tercih etmeliyiz. Ancak zaruret hali ayrıdır. Meselâ, bulunduğu yerde içki satmayan bir bakkal bulunmayan ya da yolculuk esnasında zarurî ihtiyacı olan bir Müslüman, tabii ki, onlardan bu ihtiyaçlarını alma zorunda kalacaktır.
Alışverişte esas olan, verdiğiniz ile aldığınızın helal olmasıdır. Bu yönden bakıldığında, siz helal olan paranızı veriyorsunuz, karşılığında da helal olan gıda maddesini alıyorsunuz. Ne verdiğinizde haram var, ne de aldığınızda. Öyle ise alışverişiniz sahihtir, bir haramlık söz konusu değildir. Bunda bir şüphe yoktur. Size helal mal satan market, başkalarına da haram mal satıyorsa bu onun sorunudur. Sizin helal alışverişinize bundan bir haram karışması söz konusu olmaz.
Gelelim, içki gibi haram şeylerin satıldığı yerlerden alışveriş yaparak içki satışına destek vermiş olma konusuna…
Aslında düşünülmesi gereken konu, işte bu helal alışverişle haram satana destek vermiş olma konusu olsa gerektir.
Acaba gerçekten de bazı helal alışverişlerde haramı desteklemek de söz konusu oluyor mu?.. Burası düşünülmesi gereken konu!.. Şayet böyle bir durum söz konusysa, Maide Sûresi’nin ikinci ayetinin ikazı burada bizi düşündürür:
“İyilikte ve faydalı şeylerde destek verin, yardımlaşın, fakat kötülükte, düşmanlıkta destek vermeyin, yardımlaşmayın!..”
Başka bir ayette ise şöyle geçmektedir.
İyi ve kötü işe aracılık eden ondan bir pay alır. Allah her şeyin karşılığını verir.
| Kur’an-ı Kerim, Nisa Suresi 85. Ayeti Meali
Kısacası içki satan yerden alışveriş yapmanız vesile olmanız açısından risklidir bu yüzden sadece zorunluluk olduğu taktirde böyle yerlerin kullanılması caiz olur.
Enes radıyallâhu anh’tan gelen rivayete göre
“Allah’ın Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem sarhoşluk veren içki ile ilgili olarak on kişiye lanet etmiştir: “Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.”
| Tirmizî, Büyû 59.
kaynak : mekteb-i suffa