Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNLERİNİN ÖNEMİ; AYETİ KERİMELER VE HADİSİ ŞERİFLER…

0 175


بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
وَالْفَجْرِۙ‌ـ﴿١‌ـ﴾ وَلَيَالٍ عَشْرٍۙ‌ـ﴿٢‌ـ﴾ وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِۙ‌ـ﴿٣‌ـ﴾ وَالَّيْلِ اِذَا يَسْرِۚ‌ـ﴿٤‌ـ﴾ هَلْ ف۪ى ذٰلِكَ قَسَمٌ لِذ۪ى حِجْرٍۜ‌ـ﴿٥‌ـ﴾
1-2-3-4-5- Fecre, on geceye (haccın on gecesine), çifte ve teke, (her şeyi karanlığı ile) örttüğü an geceye yemin ederim ki, akıl sahibi için bunlarda elbette bir yemin (değeri) var, değil mi?

– عنِ ابنِ عَبَّاسٍ، رَضيَ الله عَنْهمَا، قالَ: قالَ رسولُ اللَهِ صل الله عليه وسلم: مَا من أَيَّامٍ العَمَلُ الصّالح فِيها أَحَبُّ إلى الله مِنْ هذِهِ الأَيَّامِ يعني: أَيامَ العشرِ، قالوا: يا رسول، الله وَلا الجهادُ في سبِيلِ الله ؟ قالَ: وَلا الجِهَادُ في سَبِيلِ الله، إلاَّ رَجُلٌ خَرَجَ بِنَفْسِهِ، وَمَالِهِ، فَلَم يَرجعْ مِنْ ذلِكَ بشَيْءٍ.
1250: İbni Abbas (Allah Onlardan razı olsun) dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Zilhiccenin ilk on gününde yapılan ibadetler diğer aylarda yapılan iyi amellerden Allah katında daha sevimlidir.” Bunun üzerine “Ey Allah’ın rasulü, Allah yolunda yapılacak cihad da mı üstün değildir?” dediler.
“- Evet, Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye sokup cihada çıkan ve şehid olup geri dönemiyen kimsenin cihadı bundan sevgilidir” buyurdu. (Buhari, Iydeyn, 11)
1125- عنْ أبي قَتَادَةَ، قالَ: سُئِلَ رسولُ الله، عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ؟ قالَ: يُكفَرُ السَّنَةَ المَاضِيَةَ وَالبَاقِيَةَ .
1251: Ebu Katade (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)’e arefe günü tutulan orucun faziletinden
soruldu da: “Geçmiş bir yılın ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur” buyurdular. (Müslim, Sıyam, 196)

Ebû Hüreyre Radiyallâhu Anhın rivayetine göre Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyuruyor;
Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir”
| İbni Mâce, Sıyam: 39


Huneyde ibni Halid, hanımından, o da Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemin bazı hanımlarından rivayet ediyor:
Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Zilhicce ayının dokuz gününü, Âşura gününü, her aydan üç gün ve ayın ilk Pazartesi ve Perşembe gününü oruçlu geçirirdi”
Ebû Dâvud, Savm: 61


Ebu’d-Derda radıallahu anh Zilhicce ayının önemini şöyle anlatıyor: “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok dua ve istiğfar etmelidir. Çünkü Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem:
Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun” buyurdu. Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çocuğu belâlardan korunur, günahları affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölüm anında ruhunu kolay teslim eder, kabri aydınlanır, Mizan’da sevabı ağır basar ve cennette yüksek derecelere kavuşur”
| Şir’a


“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) çok söyleyin!”
| Abd b Humeyd, Müsned, 1-257


KURBAN KESMEK İSTEYENİN ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜ GİRDİĞİNDE HACILARA BENZEMEK İÇİN KENDİ SAÇ VE TIRNAĞINI KESMEMESİ GEREKLİLİĞİ


1708- عَنْ أمِّ سَلَمَةَ رَضيَ الله عَنْهَا قَالَتْ: قَالَ رَسولُ الله،
: مَنْ كَانَ لَهُ ذِبْحٌ يَذْبَحُهُ، فَإذا أَهَلَّ هِلالُ ذِي الحِجَّة، فَلا يَأْخُذَنَ مِنْ شَعْرِهِ وَلا مِن أَظْفَارِهِ شَيْئاً حَتَّى يُضَحِّيَ .
1708: Ümmü Seleme (Allah Ondan razı olsun)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
“Kim kurban kesecekse Zilhicce ayının girmesinden kurbanını kesinceye kadar saçından ve tırnağından hiçbir şeyi kesmesin.” (Müslim, Edahi, 42)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.