Hayız nedir? Hamile kadın hayız olur mu?
Hayız, sözlükte “akmak” demektir. Günümüzde ay hali, ay başı gibi isimlerle bilinir.
Şer’an hayız kanı sağlık esnasında kadının rahminin iç taraflarından doğum ve hastalık söz konusu olmaksızın, belirli bir süre gelen kandır. Adeten bunun rengi siyaha çalar. Oldukça sıcak, ağrı ve ızdırap vericidir, kötü kokuludur.
Diğer taraftan Buhari ve Müslim’de Hazreti Aişe (Radıyallahu anha) dan rivayet edildiğine göre Resulüllah’ın hayız haliyle ilgili olarak şöyle dediği zikredilmektedir:
Vakti. Kadının kameri sene hesabı ile yaklaşık dokuz yaşına girmesinden itibaren başlayıp yeis yaşına kadar devam eder. Şayet kadın bu yaştan önce veya sonra yine kan görecek olursa, bu ya bir bozuk kandır veya bir kanamadır. Kadın hayız kanı görmekle buluğa erip, artık ondan namaz, oruç ve buna benzer şer’i bütün yükümlülükleri yerine getirmesi istenir. Nitekim erkek çocuk da ihtilam olup meninin çıkmasıyla buluğa erer. Şayet ihtilam ve ay başı husule gelmeyecek olursa, on beş yaşının tamamlanması ile buluğ gerçekleşmiş olur.
“Onu ya temiz iken veya hamile iken boşasın” (Kütüb-i Sittenin Buhrai hariç bütün kaynaklarında mevcuttur ve ayrıca Ahmed b. Hanbel ibni Ömerden rivayet etmiştir.) Burada da hamilelik hayız olmamanın bir alameti olarak kabul edilmiştir. İtekim temizlikte hayız olacağının alameti olarak değerlendirilmiştir. Diğer taraftan kadının hamile iken hayız olması mutat bir şey değildir. O halde hamile bir kadının göreceği kan, yeis yaşına ulaşmış kadının ki gibi hayız kanı olmaz. Tıp ve tecrube bu görüş üdesteklemektedir.
Hanefilere göre hayız kanının renkleri altıdır: Siyahlık, kırmızılık, sarılık, bulanıklık, yeşilimtraklık ve toprak rengi. Hayız süresi içerisinde bu çeşit kanlardan birini gören kadın bunun hayız kandı olduğuna hükmeder. Ta ki, halis veyaz renk görene kadar. Bu ise ay başının bitimi esnasında bir çeşit sümüğe benzer akıntının gelmesi veya kadının kendi durumunu yoklamak için fercine sokmuş olduğu pamuğun beyaz olarak çıkması demektir. Pamuk her hangi bir renge bulaşmaksızın beyaz olarak çıktığı zaman, o takdirde kadın da temizlenmiş demektir.
Yeşilimtraklıkda bir çeşit bulanıklık demektir. Bu renk kadının rengini bozan bozuk bir gıda sebebiyle ay başı olan kadında görülür. Nitekim yeis yaşına gelmiş kadında yeşilimtraklıktan başka bir renk gelmez.
“Kadınlar kendisine ferclerine soktukları ay başı kanına bulaşmış srılık veya bulanıklık bulunan pamuk ve bez parçalarını gönderir, o da onlara alçı gibi açık beyaz görününceye kadar acele etmemeli haberini gönderirmiş”(İmam-ı Malik rivayet etmiştir)
Ay başından sonra görülen sarılık ve bulanıklığın adet aknı olmadığının delili ise, Ümmü Atiyye’den gelen şu rivayettir:
“Bizler temizlik halinden sonraki sarılık ve bulanıklığı bir hiç hükmünde kabul ederdik.” (Ebu Davud, Buhari, Hakim)