174. MEKTUP
MEVZUU: a) Bu yola dalan kimsenin, bu maiyetle (beraberlikle) teselli bulacağı; bu yakınlığa benzeyen uzaklıkla tatmin olamayacağı; buna mukabil uzaklığa benzeyen bir yakınlık ve ayrılığa benzeyen bir vuslat (buluşma) talep edeceğinin beyanı.,
b) Gördüğü bir rüyanın tabiri..
***
NOT : İMAMI RABBANİ Hz. bu mektubu, Hace Eşref Kabili’ye yazmıştır.
***
Pek değerli kardeşin mektubu geldi. Fukaraya (ehlûllaha) mahabbetten, bu taifeye sığınmaktan anlattığı için de, ayrıca ferahı mucib oldu.
— «İnsan sevdiği ile beraberdir.»
Manasına gelen hadis-i şerif vaktin kazancı ve elde edilen halin tasdikidir..
Ancak şunun bilinmesi gerekir ki: Bu yola dalgın olan kimseler, üstte anlatılan beraberlikle teselli bulmazlar. Bu yakınlığa benzeyen uzaklıkla tatmin olmazlar. Onlar, öyle bir yakınlık isterler ki, uzaklığa benzesin; öyle bir vuslat taleb ederler ki, onda ayrılık olsun..
Bunlar, ertelemeyi ve tehiri caiz görmezler. Tatilden ve tehirden kaçınırlar.. Zaman sermayelerini batıl muzahrafata sarf etmezler, ömür sermayelerini boş yaldızlara sarf ederek telef etmezler. Güzel şey dururken, hasis şeylerle yetinmezler. Hoşnut olunan nefis bir şey varken, gazaba uğramışlara iltifat etmezler. Nefislerini tatlı yağlı lokmacıklara satmazlar. Ubudiyet hazzını, ince süslü elbiseye değiştirmezler. Saltanat tahtını, taalukat kazuratı ile kirletmeyi ar sayarlar. Lât ve Uzza putları, noksan sıfatlardan münezzeh Hakk Sultan’a ortak etmekten sakınırlar ve böyle bir işi büyük kabahat olarak kabul ederler..
***
Ey Kardeş,
Burada bütünüyle matlub: Halis Din’dir. Bu mana, bir âyet-i kerimede şöyle anlatıldı:
– «Dikkat ediniz, Halis Din Allah’ındır.» (39/3)
Büyükler katında, bu makam için, şirkin zerresine cevaz yoktur. Allah-ü Taâlâ şöyle buyurdu:
«… Eğer şirk koşarsan, amelin boşa gider..» (39/65)
Yerinde olur ki, bir an için hallerini düşünesin. Eğer anlatılan Halis Din’i bulmak senin için müyessir olursa, sana müjdeler olsun. Aksi hâlde olacak işler olmadan, çaresini düşünüp tedbirini almalısın..
***
Yazmış olduğun rüya şeytanın bir çıkarması ve batıl tasarrufudur. Onun bu çeşit çıkarması ve tasarrufu talibler arasında çok vukua gelir; hiç bir sakınca yoktur. Şeytan için bir âyet-i kerimede şöyle buyuruldu:
— «Şeytan’ın hilesi zayıftır.» (4/76)
İkinci sefer bir daha çıkışı olursa., kelime-i temcid ile o müfsidi def etmelisin.. Kelime-i temcid şudur:
— Güç ve kuvvet ancak Yüce Azim Allah’ındır. (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh’il – aliyyil – azim.)
Selâm hidayete tabi olanlara.. Mütabaat-ı Mustafa’yı bırakmayanlara..
Ona ve âline salâtların en tamamı, selâmların ekmeli..