Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

Ramazan-ı Şerif Ayında Hastalıkta Orucun Hükmü

0 272

HASTALIKTA ORUCUN HÜKMÜ

Ramazan ayında hastalıkta orucun hükmü nedir.?

“SIHHAT” şartına gelince; bu çok konuşulması gereken bir husustur, zira ocuç düşmanı bazı doktorlar, başı bacağı ağrıyan herkese “Oruç tutamazsın” diyebilmektedirler.

Bunun için, hem dindar, hem de ehil bir doktorun görüşü alınmalıdır. Mesela şeker hastalığı gibi hayati bir önem taşıyan hastalıklara mebtela olanlar oruç tutamazlar. Ama bu her şeker hastası için geçerli değildir.

Zira hapla idare edenler pekala oruçlarını tutabilmektedir. Fakat insüline mübtela olanların şekerlerinin aşırı düşmesi veya yükselmesi, kendileri hakkında hayati bir tehlike meydana getirmektedir.

Dolayısıyla Müslüman ve mahir bir doktorun fetvası varken illa da tutmakta ısrarcı olmak ve bu nedenle telefisi olmayan bir takım dertlere tutulmak, İslam’ın tasvip ettiği bir tutum değildir.

Nitekim bu gibi kişiler hakkında İbn-i Ömer ( Radıyallahu Anh)’dan  rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Allah’ın ruhsatını kabul etmeyen kimse üzerine, Arafat dağları”, bir rivayette:          “Uhud dağları kadar günah vardır.”

Hayız ve nifas halindeki kadınlar hakkında orucun hükmü

Ayrıca kadınların her ay karşılaştıkları hayız ve doğum sonrası yaşadıkları nifas halleri, bir nevi hastalık hükmünde olduğundan, oruç tutmalarına manidir.

Bir çok hadis-i şerifte, hayız ve nifas hallerindeki kadınların namaz kılamayacakları ve oruç tutamayacakları açıkça bildirilmiştir.

Sadece şu fark vardır ki, namaz, günde beş kere olup, hayız hali de her ay en az üç gün olarak tekrarlandığından, kazası zor olacağı için, Allah-u Te’ala’nın bir lütfu olarak kadınlara bağışlamıştır.

Bu yüzden kazasıyla da mükellef değildirler. Ama oruç senede bir ay olup, hayız hali de en çok on gün süreceğinden, bir sen içerisinde bunun kaza edilmesi kolayca mümkün olacağı için, oruç borcu hanım kardeşlerimizin üzerine kalmaktadır.

Fakat onların birçoğu bu hususta dikkatli olmayıp, maalesef, nafile oruçlara önem verdikleri halde, bir sonraki ramazana, bir önceki hatta geçmiş birçok ramazanın borcuyla çıkmaktadır. Ama:

Geçmiş ramazan orucuyla yeni ramazana girmek

Ebu Hureyre ( Radıyallahu Anh)’dan  rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.

“Herkim bir ramazana kavuştuğunda, üzerinde diğer ramazandan kaza etmemiş bulunduğu oruç borcu bulunursa, onu tutmadıkça kendisinden (yeni senenin ramazan orucu) kabul edilmez.”

Ramazan-ı şerif ayı ile ilgili tüm konulara Cübbeli Ahmet Hocamızın Ramazan-ı Şerif Risalesinden ulaşabilrisiniz.

  • Ramazan-ı şerife ait hususiyetler
  • Ramazan-ı şerifin günleri
  • Ramazan-ı şerifin orucu
  • Ramazan-ı şerifin namazları
  • Ramazan-ı şerifteki faziletli ameller

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.