Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

36.Beyt

0 299
Risale-i Kudsiyye 36.Beyt
“Ganidir,aleminden Zat-i Yezdan
Vücudla Zat-i Hak mevcud değil can
Hemen Zatıyla mevcud Zat-i Sübhan
Sıfatı, Zatiyla sabit dahi can
O,Vacibül Vücud Hakk’a gidelim
Cemali ba kemale seyridelim.”

“Ganidir,aleminden Zat-i Yezdan.”

“Mevla Teala Hazretleri,bütün alemlerden müstegnidir.”

Gani:Zengin,kimseye muhtac olmayan demektir.

Zat-i Pak-i Sübhaniye her ne kadar bütün kemalatin hasil olmasinda yeterli ise de,esyanin icadinda ve yaratilmasinda muhakkak zaid sifatlar lazimdir,zira Zat-i Pak-i Sübhaniye son derece münezzeh ve mukaddestir.Cok azametlidir,cok ganidir.Hic bir seye muhtac degildir,o yüce zatin esya ile münasebeti yoktur.

“Muhakkak Allah(-u Teala)alemlerden müstegnidir.” (Ankebut Suresi:6 dan)

Hikmet geregince,adet muvafikinca,Zat-i Pak-i Sübhaniyenin bu alemi yaratmasi icin bir münasebet lazimdir.Sifatlar bir derece tenezzül edip zilliyet yoluyla esya ile bir münasebethasil olmustur.

Eger bu sifatlarin vasitaligi olmasaydi,esyadan hic bir seyin hasil olmasi düsünülemezdi,zira yüce ve mukaddes olan Hazret-i Zatin nurlarinin sualarinin siddetinden,esyanin,helakten,yok olmaktan baska nasibi yoktur.

Bir hadis-i serifte söyle buyuruluyor:

“Muhakkak Allah icin (mahlukat ile kendi arasinda) nurdan ve zulmetten yetmisbin hicap(perde)vardir.Eger acilacak olsa,O (Mevla Teala)nin Cemalinin nuru,görmesinin ulastigi yere kadar olan seyleri elbette yakar(yok eder) di.”

Ancak fena-beka mertebelerine erismis olan Arif-i billah’a manevi kuvvet verilir,keyfiyetsiz bir hale gelir,iste bu durumda olan Zat-i Pak-i Sübhaniyeye yaklasabilir.

“Vücudla Zat-i Hak mevcud degil can.”

“Hak Teala,vücud (sifatiyla) mevcud degildir canim kardesim.”

Bir Hadis-i serifte buyuruluyor ki:

“Sizden birinize seytan gelir ve ‘Snu kim yaratti,bunu kim yaratti?’ diye sorar.Ta ki:”Rabbini kiom yaratti?’ der.Buraya varinca o kimse,Allah(-u Teala’y)a siginsin.”

Böyle bir sualle karsilasan kisiye düsen vazife:Seytanin mekri (hilesi)nden Allah-u Teala’ ya siginmaktir.

Mevla Teala Hazretleri daima Zati ile mevcuddur.Yoklugu hic olmadiki,O’ nu bir sey veya bir kimse var etsin.Bunun nasil olduguna insan akli ermez.Biz bunu anlamaktan acizizdir.

Yerlerin,göklerin,daglarin,taslarin,ayin,günesin ,yildizlarin varliginda süphe varmi?Yok!Onölar kendilerini yaratabilirle mi?Hayir! Kendimize bakalim,variz.Kendi kendimizi yaratabilir miyiz?Hayir! O halde bütün bunlari bir yaratan var.O da Allah-u Teala’dir.Iste burasi büyük istir,inanmak zordur.

“Size,sizden önce gelip gecen Nuh kavminin,Ad kavminin,Semud kavminin ve onlardan sonra da,tafsilatini ancak Allahin bildigi kavimlerin haberleri gelmedi mi?

Onlara,peygamberleri mucizelerle gelmislerdi de(ellerini hayretle kendi agizlarina veya) konusturmamak icin peygamberlerinin agizlarina kapatip söyle demislerdi:’Biz,kendisiyle gönderilmis oldugunuz seyi (Islam dinini) inkar ettik ve bizi kendisine cagirdiginiz seyden süphelendirici bir kusku icindeyiz.”(Ibrahim Suresi:9-10)

Bu ayet-i celiler bütün süpheleri sildi, süpürdü. Kainatin var olusunu tabiat kanunlarina baglayan edepsizlere, Allah akil versin, hidayet versin, bizi de öyle olmaktan korusun. Bütün kainatta en kabiliyetli varlik insan fakat bir karincanin bacagi kopsa onu yerine koyamaz, onun gibisini yapamaz.

“Hemen Zatiyla mevcud Zat-i Sübhan,”

“Noksan sifatlardan münezzeh olan Zat,hemen Zatiyla mevcuddur.”

Sifatlar Mevla Teala’nin zatiyla kaim,peki Zat-i Pak-i Sübhaniye neyle kaim? Kendi kendine kaim! Mevla Teala’nin Zati icin yokluk hic düsünülemez.

“Sıfatı, Zatiyla sabit dahi can.”

“Mevla Teala’nin sifatlari,Mevla’nin Zati ile kaimdir.”

“O,Vacibül Vücud Hakk’a gidelim,
Cemali ba kemale seyridelim.”

“Mevla’nin varligi vacib, mutlaka var olması gerekendir.”

İslami ilimlerden bir kelime bildik mi, Allah’a çok şükr edelim çünkü dünyaya bunun için geldik. Pasta, börek, baklava yenilmeye gelinmedi; Çocuk doğurmaya gelinmedi, doğrulur ama bunun için gelinmedi; Köşk yapmağa gelinmedi, yapılır ama onun icin gelinmedi. Rabbimizi bilmeye ve O’na ibadet etmeye geldik.

Risale-i Kudsiyye Şerhi ve İzahi: Mahmud Ustaosmanoglu (Kuddise Sirruhu)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.