Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

Efendi Hazretlerimizin Teheccüd Formülü

0 275

Gece namazı Peygamber Efendimize farzdır.Ve farz namazlarından sonra ecri en çok olan namaz gece namazıdır.
Dolayısı ile Allah dostları teheccüd üzerinde hassasiyet ile dururlar.Bazı ilim kiatplarında gece namazı kılmayanın Allah dostu olamayacağı bile yazmaktadır.Rüyada görülen meşhur bir evliya ya hali sorulunca ”Ne kerametler ne zuhuratlar, gece kıldığımız rekatcıklar” diyor.

Gece namazına kalkanlar bilir ki en büyük bela uykunun tatlılığıdır.Bunun yanında şeytanın gözlere sürdüğü sürmenin etkisi de çok büyüktür.Ayrıca 70 şeytandan beter olan nefsimiz sıcak yatağından kalkmak istemez.
Kimisi de kalkar ve dayanamaz, tekrar geri yatar.Bu haller herkesin başına gelebilir.Ancak bunların bazı sebepleri vardır.
Bunlardan en önemlisi çok yemek, yatmadan önce yemek ve çok su içmek.Çok su içmek rehaveti arttırıyor ve uykudan kalkmayı zorlaştırıyor.Bu sebepledir ki Allah dostları ikindi vaktinden sonra su içmezler…

Efendi Hazretlerimiz de teheccüd yani gece namazına çok önem veriyorlar.Ve bu konuda bazı formüller bulmuşlar.

Bir tüccar nasıl malını, karını ve zararını veya nasıl kazanacağını düşünüyor ve kaybetmemek için tedbirler alıyorsa mubarek zatlarda en önemli kazanç olan ahiret kazancını kaybetmemenin yollarını arıyorlar.

Sultanımız vücudunun sağlıklı olup her işini kendi yaptığı zamanlarda odasının her köşesine bir saat koyarmış.Her köşeye bir saat. Neden? Çünkü saatleri kapatmak için sırayla yanlarına gitmesi gerekiyor.Birincisini, ikincisini, üçüncüsünü, dödüncüsünü derken uykusu dağılıyor ve abdest almak kolaylaşıyor.(Biz ise başımızın ucuna koyarız, büyük ihtimal kapatır yatarız)

Bu çok güzel ve etkili bir formüldür.Teheccüd namazına kalkmak isteyen ve nefsine yenik düşenler bu formulü bir denesinler.Her köşeye saat kuramıyorlarsa da saati baş uçlarına koymasınlar.

Efendi Hazretlerimizin sağlıklı zamanlarında talebeler ile uyguladığı ibadet planı vardır.Bu uygulamayı kendisinden dinleyelim:”Mevla Teala hatırıma bir usül getirdi, onun için istihare ettik çıktı.Biz de hemen onun tatbikine başladık.Riyadan Allah’a sığınarak anlatayım:
Saat iki, iki buçuk arası, hocalar, talebeler hep beraber misafirhaneye geliyoruz.Teheccüd namazlarını kılıyor zikre oturuyoruz.(O feyzi düşünebliyormusunuz) İmsak vakti girince sabah namazının sünnetini kılıp olduğumuz yere biraz uzanıp uyuyoruz.Sonra kalkıyor abdest alıp sabah namazının farzını camide kılıyoruz.

Daha sonra mektubat okuyoruz, işrak namazını kıldıktan sonra tekrar misafirhaneye gelip yine mektubat okuyoruz.Onun ardından tarikat derslerimiz tamamlıyoruz.”

Efendi Hazretlerimiz sohbetin devamında ”bu yiğitliği hanım hocalardan da bekliyorum” buyuruyor.

Zikir dersi olmayanlarımız da en azında teheccüd namazına kalkmalıdır.Mevla Tealanın birinci kat semaya nüzul buyurduğu o vakitlerde ihtiyaçlarınızı arzetmeli ve dualar ile yalvarmalıdır….

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.