Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

Teşrik Tekbiri Okunuşu ve Anlamı

0 91

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, teşrik tekbirlerini kimler ne zaman getirir? Teşrik tekbiri Arapça ve Türkçe. Teşrik tekbiri okunuşu ve anlamı. Teşrik tekbiri nasıl, kaç defa getirilir?

Teşrik tekbirlerini arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farz namazların arkasından birer defa getirmek vaciptir.

Teşrik Tekbiri Nedir?

Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik Tekbiri Okunuşu:

Teşrik tekbiri; “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde getirillir.

Teşrik Tekbiri Anlamı:

Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Teşrik tekbiri getirildikten sonra “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurban kesilir.

Not: Teşrik tekbirleri unutulursa hatırlandığında hemen kaza edilmelidir. (Kaynak: islamveihsan.com)

TEŞRİK TEKBİRLERİNİN DİNÎ HÜKMÜ NEDİR, TEŞRİK TEKBİRLERİNİ KİMLER NE ZAMAN GETİRİR?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır. (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440)

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez. (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82) Şâfi mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir. (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501) (Kaynak: Diyanet)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.