Daimi Huzur
Huzura giden yolun ışığı olmak için çalışıyoruz...

Çocukları Zayi Etmeyin

0 105

Selamun aleykum… İnternet sayfalarından birinde çocuklarla alakalı bir yazı gördüm… Yazıyı aşağıya aldım sonra bizim de bir eğitimci ve ilim erbabı olmamız hasebince bir kaç söz yazalım dedik:

Bu çocuklar çağ açıp kapatacaklar

Karabük Üniversitesi, bünyesindeki üstün yetenekliler merkezinde yaşları 9 ile 13 arasında olan 50 öğrenci, profesörlerden ücretsiz eğitim alıyor.

9 ile 13 arasında olan 50 üstün yetenekli çocuğa üstün yetenekliler merkezinde profesörler tarafından ücretsiz eğitim veriliyor.

Karabük Üniversitesi’nde 2010 yılında tarihi bir çalışmaya imza atıldı. Çalışma kapsamında Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜYEM) kuruldu. Merkezde 2011’dan bu yana il ve çevre ilçelerdeki ilköğretim okullarında eğitim gören yaklaşık 10 bin öğrencinin tanılaması yapıldı.

Tanılama sonucu üstün yetenekli olduğu düşünülen 50 öğrenci merkezde eğitime alındı. ‘Çağ açıp çağ kapatacak’ yeteneğe sahip öğrenciler, haftada üç gün ücretsiz olarak profesörlerden, yardımcı doçent ve diğer akademisyenlerden eğitim görüyor. 9-13 yaş aralığında olan öğrenciler, okulun laboratuvarları ve diğer imkanlarını kullanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Burhanettin Uysal, Şu anda üniversitelerinde üstün yetenekliler için eğitim verdiklerini, ancak bu konularda yer sıkıntısı ve yasal problemlerle karşılaştıklarını ifade ederek, KÜYEM’in üstün yeteneklilere hizmet veren diğer kuruluşlardan farklı olarak sadece fen ve matematiği yetenek alanı olarak almadığını, sanat, spor, dil ve sosyal bilimler gibibireysel yeteneğin tüm alanlarında hizmet verdiğini vurguladı.

Bu arada yapılan araştırmalara göre, Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini normal, yüzde 3’ünü düşük, yüzde 2’sini de üstün yetenekli bireyler oluşturuyor.>>>

Şimdi ilk bakışta dediği gibi mükemmel bir çalışma…. Ancak işin hakikatını düşünürsek asla ve kat’a hayırlı bir iş olmadığını anlarız; zira Allahu teala ne buyurdu:

“Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler için yarattım.”

O hlade rabbisini bilmey ve ona kulluk etmekle vazifeli insanoğluna, üstüne gerekli olmayan şeyleri öğretmek ve onu değişik kanallara yöneltmek kimin haddine! Dünyalık işler için süper zeka olmaya hacet yok.. Normal seviyedeki kişiler de bir çok buluş ve icatı yapabilir… Devletin ihtiyacı olan konularda yeteri kadar kişi istihdam edilip ihtiyaçlar görülür.. Amam islami ilimlerde müctehid olacak vasıfta insanlar nerde? Onları bulup çıkartmak ve eğiterek ilim amel ihlas sahibi nesil yetiştirmek ne oldu? Bu vazife farz değilmi? Farzı kifaye değilmi? Ali İmran suresinde “İçinizden, hayra davet eden, iyiliği emredip kötülükten men eden bir cemaat olsun…” buyuran Rabbimiz, bizden ilim cemaatini meydana getirmeyi istemiyormu? Bu emri neden duymuyoruz…. Neden evlatlarımızı ve kendimizi ALlah yoluna vermiyoruz… İlme karşı neden soğuk kaldık.. Dünya bizi büyülemiş, diploma ve maaş tutkusu bize Firavu’nun ziyneti Karun’un süsü gibi gelmiş….

Nebi s.a.v. buyurdu: “Dünya sevgisi bütün hataların başıdır.”

O halde aklımızı başımıza toplayalım, evlatlarımızın dinsiz ateist ve dünyacı bir felsefeyle yetiştirilmesine dur diyelim…

Mektubatı Rabbani 1. cilt 73. mektubunda İmamı Rabbani k.s. fuzuli şeylerden sakınmaktan bahsederken, ahiret için fayda vermeyen faydasız ilimlerin de fuzuli olduğunu ve ancak dine faydalı olma niyetiyle meşgul olunabileceğini bildiriyor… Bu günki ilim yuvaları hangi ilimden bahsediyor. 18-20 sene okuyan gençlere bir sorun bakalım islamdan imandan Kur’andan Peygamberden helal ve haramdan ne kadar haberleri var.. yaşantıları haramla zina ve içki ile iç içe olan bir nesilden ne bekliyorsunuz… Uzaya gitseniz ne olcak? Yerin denizlerin dibine inseniz koca koca binalar köprüler yapsanız netice ne olacak? Hüsrandan başka bir şey değil… “En büyük rübte ilim rütbesidir” buyuran Nebi s.a.v bize yolu göstermiştir, artık sapıtan kendi bilir…..
Ali Kara Hoca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.